Wednesday, November 24, 2010

Belajar Memandu


Bestnya Muhammad dapat belajar memandu...bukan memandu kereta biasa tapi kereta lumba!!!Sehinggakan walaupun race sudah tamat dia tetap tak nak melepaskan stereng...terpaksalah ayahanda menggunakan kuasa veto untuk mengeluarkan Muhammad daripada perlumbaan seterusnya. Kalau zaman ayahanda kecik2 dulu pusat game camni budak2 bawah umur memang dilarang masuk....tapi sekarang ni bende alah ni ni pulak tercongok kat tengah2 Jusco tempat laluan utama pulak tu. Budak2 pulak pantang tengok benda2 macam ni... nasib baik belum pandai mintak token....

Thursday, November 4, 2010

Budak Kecik baru nak belajar makan

Boleh ke makan aiskrim ni bonda? Kalau hari2 dapat makan aiskrim kan best?







Macam mana kami nak makan Piza ni?....gigi pun belum ada lagi? Nasib baik ada sop cendawan. Best jugak sesekali makan kat fast food restaurant ni yer?Tak boleh selalu sangat makan kat tempat camni...ayahanda kata lama2 boleh botak kepala....

Wednesday, September 1, 2010

Happy One year Birthday My Dear Son

Pejam celik dah genap setahun Si Muhammad...dah makin berakal sekarang ni....dah faham bila kena marah....bila orang suka...dah pandai merajuk...dan macam2 lagi...dan makin bertambah tanggungjawab bonda bila sorang lagi anaknya ni dah start buat perangai macam abang2 dan kakaknya...sabar je lah yer bonda...itulah tanda bonda sangat2 menyayangi anak2nya...

Monday, August 23, 2010

Genap setahun Hijrah


10 Ramadhan lepas genap setahun umur Muhammad mengikut taqwim hijrah. Selain Muhammad kakanda Luqman dan ayahanda juga lahir pada bulan Ramadhan. Kakanda Luqman genap 7 tahun pada 9 Ramadhan dan ayahanda pula berusia 37 tahun pada 13 Ramadhan. Semoga kita semua sentiasa diberkati oleh Allah SWT. Pada Ramadhan tahun ni semua orang berpuasa kecuali Muhammad (...bonda kot....). Yang paling mengejutkan sampai setakat hari ke 13 berpuasa...Akak Fatin masih bertahan dan terus bersemangat menunaikan ibadah berpuasa ni...Tahniah diucapkan!!!

Muhammad sekarang semakin aktif dan ligat maklumlah orang baru 'dapat kaki'...celik je mata terus melangkah ke hulu ke hilir...kadang-kadang tolong bonda 'mengemas' baju yang bonda dah siap lipat.....sabor je lah yer bonda....


Wednesday, July 21, 2010

Berlatih Bertatih

Tak jemu2 Muhammad terus berlatih menguatkan otot kaki. Dia nampak begitu teruja untuk menempuh dunia baru. Berkat dorongan dan sokongan ayahanda dan bonda serta kekanda2nya, Muhammad semakin seronok bertatih. semenjak kebelakangan ini Muhammad juga begitu manja dengan ayahanda. Apabila ayahanda pulang dari kerja terus saja dia mengejar sambil menangis mintak dikendong. Begitu juga kalau berjumpa dengan tokbah...pasti melekat dengan tokbah sampai tokbah nak hisap rokok pun payah.

Saturday, June 26, 2010

Jalan-Jalan cari......

Mula-mula belajar berdiri...lepas tu dah kuat sikit kaki tu bergerak pulak dua tiga tapak...nampaknya bersemangat betul Muhammad nak belajar berjalan...walaupun masih berpaut pada dinding dan meja. Setiap hari bonda akan melatih Muhammad bertatih. Kalau setakat tertonggeng dan terlentang tu memang biasa laaa....Begitulah kehendak Allah Taala yang berkuasa menghidupkan dan mematikan...yang penting kita mesti sentiasa ingat bahawa anak2 adalah fitnah bagi seorang bapa...Jangan terlalu sibuk melayan anak2 sehingga hak Allah kita abaikan...Berapa ramai bapa2 malah dah jadi datuk sekalipun masih bagi alasan sibuk jaga anak2 dan cucu sehingga 'terlupa' nak pegi masjid solat berjemaah......

Tuesday, May 25, 2010

Tepuk Amai-Amai


Bila rasa seronok Muhammad akan bertepuk tangan. Biasanya bonda akan nyanyikan lagu dan Muhammmad akan berjoget sambil tepuk tangan. Antara yang dibenarkan dalam islam ialah menyanyikan lagu2 untuk anak/bayi sekadar menghiburkan dan bukannya mendidik anak2 untuk jadi penyanyi. Yang terbaik ialah mengalunkan bacaan Al Quran....tapi takkan la nak baca Al Quran sambil bertepuk tangan pulak...ye tak? So kena seimbang la...sentiasa halwakan telinga anak2 dengan bacaan ayat2 suci Al Quran dan sesekali bagi dia seronok dengan lagu2 yang dibenarkan syarak....of course... don't let your kids listening to black metal music!!!

Sunday, May 9, 2010

Merangkak la pulak!


Proses tumbesaran terus berkembang apabila Muhammad dah pun mula belajar merangkak. Walaupun masih terkial-kial namun kesungguhannya ternyata begitu memberangsangkan. Inilah hadiah untuk bonda sempena sambutan Hari Ibu tahun ini.

Di kala kejadian buang bayi begitu menjadi-jadi mutakhir ini...dimanakah perasaan belas kasihan seorang ibu yang bertarung nyawa melahirkan seorang bayi yang suci dari dosa tapi kemudiannya berakhir dengan dibuang merata-rata, disumbat didalam lubang jamban dan ada juga yang dimakan haiwan liar....MasyaAllah. Inilah akibatnya dari kejahilan umat sehingga bayi2 yang dilahirkan oleh ibu2 yang tak layak diiktiraf sebagai seorang ibu...tiada naluri seorang ibu apatah lagi untuk merasai kemanisan sambutan Hari Ibu.

Ya Allah ampunkanlah kami semua dan jauhkanlah kami dari azabMu....

Tuesday, April 27, 2010

perkembangan terbaru

Lama jugak rasanya tak update kisah si Muhammad ni...Sejak Muhammad boleh 'bergerak' sendiri dan sekarang pergerakkan beliau bertambah pantas...sesekali cuba bangun dan berdiri...Tengok tu bonda punyalah happy berposing dengan Muhammad...maklumlah buah hati pengarang jantung bonda...tak boleh lekang dari bonda walau sekejap. Walaupun Muhammad yang buat hal....yang kena sebat pasti abang anep atau lokman....kesian diorang berdua tu..



Masa posting ni dibuat Muhammad baru jer nak baik demam...demam nak tumbuh gigi...dah ada 2 batang gigi bawah yang tumbuh...sampai lembik Muhammad demam nak keluarkan gigi pertamanya...Anyway syukur pada Allah SWT sebab semuanya OK...

Tuesday, March 2, 2010

My 1st Movement...

video

Tak sampai seminggu menguis-nguis Muhammad telah berjaya menggerakkan badannya untuk mencapai apa2 yang menarik perhatiannya. Inilah fitrah semulajadi manusia sejak dari lahir hingga dewasa dan seterusnya kembali kepada Maha Pencipta. Perkembangan seorang manusia diatur dengan begitu sistematik bukan sekadar untuk menyeronokkan ibubapa tapi yang lebih penting supaya manusia sentiasa berfikir tentang kebesaran dan kekuasaan Allah Azzawajalla. Bagi ayahanda dan bonda inilah detik2 permulaan mengumpul bekalan untuk 'alam' yang selanjutnya.

Thursday, February 18, 2010

5 months checkup

Seperti biasa hari ini Muhammad buat check up kat klinik Hijrah. Sepatutnya pada 17 hb yg lepas tapi disebabkan doktor favourite Muhammad iaitu Dr. Mahzan 'kelik' ke Kelate...terpaksalah Muhammad tunggu sampai Dr. balik semula ku Masai ni. Khabarnya Dr. Mahzan terpaksa pulang ke kampungnya kerana bapa mertua beliau diserang angin ahmar...anyway kata Dr, semuanya alhamdulillah terkawal.
Hari ini Muhammad diberikan suntikan DPT-Hib dan POLIO. Macam biasa la...Muhammad kan kuat...tak menangis langsung...itupun dengan bantuan kakaknya, Nadhirah yang selalu buat Muhammad ceria. Kebetulan hari ini Muhammad demam dan batuk2. Sebenarnya batuk2 Muhammad ni dah berlanjutan hampir sebulan. Kerap jugak Muhammad muntah2 sebab tekaknya penuh dengan kahak...Kata Dr. Mahzan musim2 panas camni penyakit batuk ni memang mudah merebak...katanya cara nak kawal...jangan duduk dekat2 dengan orang2 yang ada batuk...
Walaubagaimanapun ayahanda tak bimbang sangat sebab penyakit ni Allah yang takdirkan dan sembuhannya pun dari Allah juga...so sebagai hambanya kita kena redha, sabar, berusaha dan bertawakkal...mudah mudahan Allah selamatkan kita dari ujian dunia ini.

Sunday, January 31, 2010

Hisap Ibu Jari...

Satu kejadian yang mengejutkan telah berlaku sehari dua ini. Muhammad dah pandai hisap ibu jari...kalau ibu jari tangan takpe gak...tapi ibu jari kaki!!! Ayahanda hanya tersenyum lega tapi bonda pulak yang tersenyum pahit...Pada mulanya bonda cuba gak menghalang Muhammad dari terus menghisap ibu jari kakinya...tapi lama kelamaan naik penat pulak bonda...last2 biar je la Muhammad dengan hobi barunya itu.

Sunday, January 24, 2010

Saya dah boleh meniarap!!!

Seminggu dua ni...Muhammad begitu seronok sekali sebab perkembangannya yang telah meningkat satu tahap lagi....dah boleh meniarap sendiri...Ternyata ianya memerlukan usaha dan kerja keras tanpa mengenal erti putus asa...Akhirnya berjaya jugak Muhammad melepasi 'stage' ini...Tahniah dari Ayahanda dan Bonda. Bonda tu dah tak sabar2 nak melihat Muhammad berlari. Bukan apa senang sikit ayahanda dan bonda tak payah susah2 nak dukung Muhammad yang semakin hari semakin 'semangat' badannya.

Friday, January 1, 2010

Genap 4 bulan


Walaupun baru 4 bulan tapi ramai yang kata Muhammad ni dah macam baby usia 7 bulan...mana taknye, last time buat monthly check up beratnya dah lebih dari 7 kg. Alhamdulillah so far kesihatan Muhammad boleh dikatakan normal...setakat demam selsema ringan2 tu biasa la. Sebagai ibubapa yang prihatin especially bonda...tahap kesihatan Muhammad sangat2 dititik beratkan. Bukan apa sekadar nak menyangkal banyak pantang larang pelik2 yang dah tak relevan sangat tentang bayi kecil pada zaman moden yang serba canggih ni. So kepada sanak saudara dan sahabat handai diluar sana tu...jangan percaya sangat pantang larang yang pelik2...yakinlah hanya Allah SAHAJA yang boleh bagi manfaat dan mudarat. Yang penting kita usaha, berdoa dan bertawakkal selebihnya biar DIA yang buat keputusan...kita sebagai hamba...hanya perlu sabar dan redha.